Stel deze vraag aan tien deskundigen en je zult tien verschillende soorten uitleg horen. Natuurlijk is wijn, net als alle andere alcoholische dranken, absoluut niet gezond als je er te veel van drinkt. Maar wat is teveel eigenlijk? Ieder lichaam is anders en waar de ene persoon na het drinken van een paar glaasjes wijn uit de wijnkast zich al slecht voelt merkt de ander dat pas na grote hoeveelheden alcohol. Behalve alcohol zitten er ook nog andere stoffen in wijn die wel op een positieve manier bijdragen aan je gezondheid. Zoals bijna iedereen wel weet wordt wijn gemaakt van druiven, die 100% natuurlijk zijn. Door het sap van deze druiven te vergisten ontstaat de wijn die daarna ongeveer tussen de 5 en 21% alcohol bevat.
De gezonde bestanddelen in wijn
Vraag jij je weleens af wat er precies zit in de wijn die je graag uit je kleine wijnkoeler drinkt? Zo’n 85% van wat er in de fles zit zijn stoffen die je gezondheid niet schaden. Wijn bestaat namelijk voor het grootste deel uit water, mineralen, antioxidanten en polyfenolen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze laatstgenoemde een ziektewerende stof is die in planten en fruit voorkomt. Als de wijn op biologische manier vergist wordt dan gaat dit bestanddeel niet verloren en heeft het vervolgens een aantal positieve effecten op het menselijk lichaam. Het biedt onder meer bescherming tegen hart- en vaatziektes en zorgt voor vermindering van het risico op de ontwikkelingen van maag- en darmtumoren. Is dit een vrijbrief om iedere dag stevig een paar flessen wijn te drinken? Zeker niet, de overige stoffen waaruit wijn bestaat zijn zeker schadelijk voor het lichaam en daarom is het verstandig om slechts met mate alcohol te nuttigen.
De overige 15% in wijn
Het ongezonde deel in je favoriete glaasje wijn is toch echt de alcohol. Het lichaam neemt deze alcohol op en hierdoor worden belangrijke organen zoals de hersenen, lever en nieren er mee in contact gebracht. Ons lichaam is dan wel in staat om alcohol af te breken maar als de hoeveelheid die binnenkomt meer is dan wat verwerkt kan worden dan worden de nadelige effecten merkbaar en worden mensen die alcohol drinken dus dronken. Vaak en veel alcohol gebruik kan bovendien de kans op verschillende soorten kanker in het lichaam verhogen. Toch drinken veel inwoners van Frankrijk en Italiƫ dagelijks wijn en zijn zij overtuigd dat dat goed voor hen is. Natuurlijk spelen hier meerdere factoren een rol zoals het Mediterrane dieet en de hoeveelheid dagelijkse beweging.
Het antwoord op de vraag is niet zo zwart-wit
Wat duidelijk mag zijn is dat het overmatig drinken van wijn en alcohol slecht is voor lichaam en geest. Als je graag een wijntje drinkt doe dit dan met mate en zorg dat je genoeg sport. Zorg er daarnaast voor dat je gezond en gevarieerd eet zodat je lichaam bestand is tegen de alcohol die het binnenkrijgt. Iemand die alleen maar zit, slecht eet en veel wijn drinkt zal er lichamelijk slechter aan toe zijn dan iemand die een gezond dieet volgt, regelmatig zijn of haar lichaam in de buitenlucht beweegt en af en toe met vrienden of kennissen een fles wijn deelt.
Lees hier de rest van de blogs.
Geef een reactie